maandag 12 maart 2012

Evy Gruyaert en Katja Retsin 10 jaar Rode Loper @ Vlaamse TV presentatrices


Op vrijdag 29 oktober vierden Vlaamse TV presentatrices Evy Gruyaert en Katja Retsin de tiende verjaardag van 'De Rode Loper' met een glamoureus feest in de Noxx in Antwerpen. En zoals dat hoort op een showbizzfeest, tekenen ook tal van bekende gezichten present.

Vlaamse TV presentatrices Evy Gruyaert en Katja Retsin leggen hun gasten in de watten met optredens van Clouseau, Milk Inc., Tom Dice en Christoff en dj-sets van Regi, Tom De Bock, Christophe Lambrecht, Erwin De Nul en Axel Daeseleire.

'De Rode Loper' trakteert de gasten ook op een exclusieve modeshow van Stijn Helsen, meteen het allereerste defilé van de ontwerper op Belgische bodem. Voor het defilé is Stijn Helsen trouwens nog op zoek naar modellen die zijn nieuwe collectie willen showen. Wie op vrijdag 29 oktober wil schitteren op de catwalk van 10 jaar De rode loper, kan hier zijn kans wagen.
Zwoele nacht

Voor wie de dresscode, ‘stylish with a red touch’, op een bijzonder originele of stijlvolle manier in de praktijk brengt, heeft 'De Rode Loper' nog een extra verrassing in petto. Die gasten worden tijdens een exclusieve backstagetour rondgeleid op 10 jaar 'De Rode Loper'. Zij nemen exclusief een kijkje in de backstage van de artiesten en werpen ook een blik achter de schermen van het defilé van Stijn Helsen.

Maar het absolute hoogtepunt van de avond volgt om middernacht, wanneer Vlaamse TV presentatrices Evy Gruyaert en Katja Retsin samen aftellen naar de tiende verjaardag van 'De Rode Loper'. Die wordt uitgebreid gevierd en is meteen het startschot voor een lange, zwoele nacht.

Hoe viert een mens tien jaar 'De rode loper'? Met een rode loper richting Antwerpse dancing Noxx.

Daar hadden Vlaamse TV presentatrices Katja Retsin en Evy Gruyaert een bonte bende bekende Vlamingen verzameld voor een modeshow van Stijn Helsen en optredens van Clouseau, Tom Dice, Milk Inc. en Christoff. Voor de nachtbrakers werd de muziek een bastoon of drie lager gezet door deejays Erwin De Nul van MNM, Christophe Lambrecht van Studio Brussel en acteur Axel Daeseleire.

Geena Lisa helpt Katja Retsin uit de nood.

De Rode Loper heeft twee leading ladies: Katja Retsin en Evy Gruyaert. Maar nu het ernaar uitziet dat Evy voor een langere tijd buiten strijd zal zijn, heeft de vrt ingegrepen. Katja presenteerde sinds de val van Evy de Rode Loper zonder ook maar één vrije dag. Een situatie die niet echt ideaal was want Katja werkt overdag ook nog eens op de redactie van het showbizzprogramma.
Vrijdagavond mocht Geena Lisa alvast invallen en dat deed ze zeker niet slecht.

Evy Gruyaert op krukken naar '10 jaar De rode loper'

'Tien jaar De rode loper' zonder boegbeeld Evy Gruyaert? Over haar lijk. Ook al kwam de presentatrice twee weken geleden zwaar ten val en is haar knie kapot, toch zal ze er vrijdag staan op het grote verjaardagsfeest. Op krukken. 'Ik weet bijgod niet wat ik moet aantrekken.'

Het kwaad geschiedde op 8 oktober in de parking van de VRT. 'Ik ging naar mijn auto, zette mijn voet verkeerd neer en viel op mijn knie. Ik schreeuwde het uit van de pijn. Drie mensen die toen op de parking waren, schoten me te hulp.

Zij hebben de ambulance gebeld.' Maar die kwam niet onmiddellijk. 'Ik lag wel veertig minuten op de grond. Toen was er wel een ambulance, maar er moest nog speciaal een dokter uit Schaarbeek komen om me te helpen. Die heeft me uiteindelijk morfine gegeven. Het was niet van de poes', zucht ze. En dat is het nu nog niet. 'Alles wat ook maar rond de knie hangt, is kapot of gescheurd. Het hangt allemaal los. Hij is compleet uit de kom gegaan.'

Veroordeeld tot de zetel

De VRT liet na de val weten dat ze 'een ongelukje' had gehad, maar het was dus een serieus ongelukje. Gruyaert was langer out dan verwacht.

'Ik word nu behandeld door de kinesist. Volgende week moet ik naar de scanner. Dan zullen ze kijken of hij geopereerd moet worden. Ik hoop van niet. Fingers crossed.' Er zit niets anders op dan in de zetel te liggen. Niet meteen Gruyaerts sterkste kant. 'Maar ik kan niet anders. Als ik te veel rond wandel, moet ik het bekopen. Dan doet het weer pijn.'

Yasmine missen

Maar kapotte knie of niet, ze zal er staan vrijdag, op het grote verjaardagsfeest van De rode loper. Nu ja, 'staan' is een groot woord. 'Ik moet er gewoon bij zijn. Hoe ik daar zal verschijnen, weet ik nog niet. Op mijn krukken en aan de arm van medepresentatrice Katja Retsin zeker? Ik weet bijgod niet wat ik moet aantrekken. Geen idee hoe ik elegant op de rode loper zal verschijnen met een gigantische brace rond mijn knie', lacht ze. 'Ik zal geen danspasje kunnen wagen.'

Evy Gruyaert wou dat haar overleden collega Yasmine haar vrijdag letterlijk en figuurlijk had kunnen ondersteunen. 'Ach, ze had me zeker ondersteund en het als excuus gebruikt om mij nog eens goed vast te pakken. Ondertussen zou ze ook eens op mijn poep hebben geklopt en met plezier een toerke op mijn krukken hebben gemaakt.'

Maar de West-Vlaamse schone is nu ook in goeie handen. Er loopt veel volk over de vloer ten huize Gruyaert. 'Mijn ouders, mijn broer en mijn vrienden helpen me waar ze kunnen.' En ook kersvers lief Jan Smekens, baas van productiehuis Arendsoog, verzorgt haar goed. 'Ik moet elke ochtend vanuit mijn bed naar beneden worden getakeld en ik kan niet eens mijn rechterkous aantrekken. Dat ik maar snel weer de oude word.'

De rode loper viert dezer dagen zijn tiende verjaardag. Herman Brusselmans schreef een huldebetoon, dat eerder deze week werd uitgezonden op Eén. Hierna leest u zijn tekst.

M'n favoriete televisieprogramma, na Blokken, Dieren in nesten, het Journaal met Jan Becaus, Dagelijkse kost, De zevende dag en Het braambos, is zonder twijfel De rode loper. Ik kijk er al tien jaar lang naar, ik zal niet zeggen iedere dag, maar toch minstens om de drie weken.

Het programma schenkt de kijker alles wat hij wenst: spanning, sensatie, seksualiteit, mooie naakte vrouwen, BV's, showbizznieuws, plezierige weetjes, actuele onderwerpen, diepgravende reportages en luchtige niemendalletjes. Vooral de luchtige niemendalletjes vind ik heel tof, bijvoorbeeld dat de bekende Vlaming Jan Schepens meespeelt in een nieuwe musical, doch tevens dat hij z'n borsthaar heeft afgeschoren en het heeft opgestuurd naar de arme kindjes in Afghanistan, zodat ze er allemaal een valse moustache kunnen van maken.

Hoe dan ook, De rode loper is een topprogramma, en sterker nog, het wordt iedere keer gepresenteerd door toppresentatrices zoals Tanja Dexters, de betreurde Yasmine, het lekkere wijf Martine Prenen, Katja Retsin, en Evy Gruyaert. Plus, soms heeft De rode loper echte topgasten. Ik ben al verschillende keren een van hen geweest, en sterker nog, m'n echtgenote Tania de Metsenaere is ook al geïnterviewd.

Aan haar werd de vraag gesteld: 'Mevrouw, wat vindt u eigenlijk van uw echtgenoot, de heer Herman Brusselmans?' Tania de Metsenaere antwoordde: 'Welnu, Herman Brusselmans is de beste echtgenoot op de hele wereld. Hij kan enorm goed koken, in de tuin werken, de afwas doen, de vuilniszak buitenzetten, mij achterwaarts bloot in de poes naaien en met de hond gaan wandelen.' De volgende dag kreeg ze tientallen telefoontjes van mensen die naar De rode loper hadden gekeken, en die mensen vroegen praktisch allemaal aan Tania de Metsenaere: 'Is het waar, Tania, kan Herman echt zo goed achterwaarts in de poes naaien?' Tja, mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig.

Wat ik echter tot slot wilde zeggen is dat mijn favoriete presentatrice van De rode loper Evy Gruyaert is. Nu wil het toeval dat ik Evy persoonlijk ken en ook in haar privéleven is zij bijzonder getalenteerd, uitermate grappig, buitensporig sympathiek en ongelooflijk sexy. Ik ben zelfs al eens met Evy Gruyaert gaan eten in een restaurant en had de ober mij om de een of andere reden niet tegengehouden, ik was tussen het voor- en het hoofdgerecht Evy Gruyaert beginnen muilen dat het klettert.

Mijn besluit terzake luidt: ik wens zowel Evy Gruyaert als De rode loper nog veel hartelijke jaren toe en ondertussen dank ik u voor u waandacht.

Zaterdag 30 oktober vierde het VRT-showbizzprogramma De rode loper zijn tiende verjaardag, en dat wordt de hele week gevierd met terugblikken op de meest ontroerende, grappige of gênante beelden. En die zijn er genoeg, want De rode loper heeft in dat decennium veel gezichten gehad.

De rode loper. Voor de ene is het een flutprogramma over roddels en cultuur van de laagste gemene deler — en dat ís het ook soms. Voor de andere is het een ondergewaardeerd breed cultureel nieuwsprogramma dat een onontbeerlijke aanvulling vormt op het journaal — en dat is het óók soms.

Tien jaar al bestaat de dagelijkse afspraak met de wereld van binnen- en buitenlandse zangers en acteurs, en nog steeds is het tegelijkertijd over- en ondergewaardeerd — net omdat het zo'n spreidstand maakt. Want in De rode loper kun je een uitstekend interview met Bob Geldof verwachten over zin en onzin van het vermengen van muziek en politiek, maar net zo goed een portret van de schlagerzanger Christophe of erger nog: een fotoreportage over de baby van de radiopresentatrice Ann Reymen.
Of de mooiste Vlaamse BV's in bikini, badpak of zelfs naakt voor een sexy fotoshoot in P-Magazine en de beroemde badpakkenspecial.

Typisch voor een programma dat van de diversiteit zijn handelsmerk maakte.

1. HOUTERIGE START
Voor hetzelfde geld had De rode loper ‘Tina 6' geheten. Dat was destijds de werktitel. Het deed wat denken aan Tina Turner en als je het uitspreekt wordt het Tien na zes, het beginuur van het programma.

Gelukkig kreeg de producer Francis Theuns op het laatste nippertje de ingeving De rode loper. ‘Premières en nieuwtjes over de nationale en internationale showbizz, waarbij de kijker op de eerste rij wordt geplaatst. Dat doe je op de rode loper, toch?'

Een onverdeeld succes was het programma niet meteen. De kijkcijfers vielen mee,maar de critici waren niet mals. Peter Cockx, al tien jaar de vaste eindredacteur: ‘De VRT had net het contract van The bold and the beautiful verloren aan VTM, en wilde iets anders. Maar omdat niemand wist of dat eigen showbizznieuws zou aanslaan, kregen we weinig mensen en een klein budget. Het was een probeersel.'

Theuns: ‘Het VRT-journaal sloot al jaren het journaal af met een showbizzberichtje van een persagentschap. Kleef enkele van die uitsmijters achter elkaar, en je hebt een showbizzprogramma, dachten ze toen.'

De presentatoren van het eerste uur waren Lieve Ketelsleghers en Johan Persyn. Vooral die laatste was al snel de risee van de pers. Johan Persyn heeft het jaren later nog, half grappend, over een trauma. ‘Ik had wat langer moeten nadenken voor ik ja zei. Ik was net in onheuse omstandigheden ontslagen bij WTV, en ik presenteerde graag, dus dacht ik: waarom niet? Ook al was het van meet af aan duidelijk dat een luchtig programma over showbizz door de usual suspects afgekraakt zou worden als minderwaardig voor de openbare omroep. Bovendien waren we niet klaar. Het decor was afschuwelijk en Lieve en ik moesten stijf bij dat bord gaan staan, heel gewrongen naar elkaar toesprekend. Natuurlijk kwam dat houterig over, maar dat kon je ons bezwaarlijk verwijten. Er was ook nauwelijks eigen reportagemateriaal. Als ik zie hoe mooi dat programma later is opengebloeid, denk ik: hadden wij die middelen gehad, het zou zo'n valse start niet geweest zijn.'

2. HET JOLIGE TRIO
De VRT-directie zag ondertussen potentieel in De rode loper, maar wist dat de concurrentie van VTM in dezelfde richting dacht en besloot dat de toon anders moest. Weg met de houterigheid, welkom joligheid. Voortaan waren er drie presentatoren — Tanja Dexters, Jo De Poorter en Yasmine — en die werden aangemoedigd tot uitgelaten gezwans en onnozelheden. Het resultaat was erbarmelijk. De kijkcijfers stortten in. Theuns, filosofisch: ‘Van het ene uiterste in het andere vallen was misschien niet zo slim'. En dus ging hij aankloppen bij de omroepster Martine Prenen. ‘Ik schrok toen ze me dat vroegen', zegt Martine Prenen, die zes jaar lang het programma zou presenteren. ‘Mijn voorgangers waren immers snel aan de kant geschoven. Maar ik heb het erop gewaagd.'

3. EEN REPORTAGE-PROGRAMMA
Het programma bestond anderhalf jaar, en vond eindelijk zijn richting: een echt reportageprogramma, met minder gekkigheid in de studio. ‘Sindsdien zijn we steeds verder geëvolueerd naar sober en degelijk', zegt de filmman Ward Verrijcken, ontdekt in De rode loper. ‘De ultieme stap is deze zomer genomen: we hebben de rubriek met de korte nieuwtjes geschrapt. Dat was een beetje een gok: zouden we daardoor niet te veel lichtheid verliezen, en daarmee kijkers? Maar kennelijk wordt die sobere aanpak geapprecieerd: de kijkcijfers lagen nog nooit zo hoog.'

Omdat de kwaliteit ook hoger ligt dan vroeger, zegt Peter Cockx. ‘Toen we begonnen, was het een dagelijkse gevecht om het gestoffeerd te krijgen. Tien jaar later is de vraag: wat gaan we er uitlaten? Er komen hier meer dan honderd mailtjes per dag binnen van mensen die graag in De rode loper willen. Dat is een luxe. We kunnen keuzes maken, de goede mix zoeken, en de vraag stellen of er een goed verhaal zit in dit onderwerp. Wij willen niet louter een promotiemachine zijn voor iedereen die iets te verkopen heeft zoals bv Wendy van Wanten.'

‘De artiesten maken het ons ook makkelijker dan vroeger', zegt de huidige presentatrice Katja Retsin. ‘Ze willen echt in het programma zitten, en pakken dus zelf uit met originelere presentaties. Maar ook de redactie werkt harder dan ooit aan originele invalshoeken. Als we bijvoorbeeld Ben Crabbé vragen om Phil Collins te interviewen, dan krijg je een interessanter gesprek — omdat Ben zélf drummer is.'

4. AFSCHEID VAN HET IDEALE DUO
Zes jaar lang werd De rode loper afwisselend gepresenteerd door Martine Prenen en Yasmine, door haar collega's steevast ‘Hilde' genoemd. De één belichaamde de glamour, de ander de wat ondeugende knipoog naar de showbizz. Maar het bleef niet duren.

In 2007 werd Martine Prenen afgedankt, tot onvrede van de rest van de ploeg. ‘In de VS laten ze een presentatrice met zoveel klasse soms wel drie decennia verder groeien', moppert Ward Verrijcken. ‘We hebben dat toen allemaal als een klap ervaren.'

Maar Prenen zelf relativeert. ‘Ik was het slachtoffer van de nieuwe beheersovereenkomst. Ik was freelancer geworden, en opeens zagen ze in dat een eigen omroepster laten presenteren goedkoper was. Daar stond ik dan. Op het presenteren was ik wat uitgekeken, maar ik had wel net een voorstel gedaan voor een Ivo Niehe-achtige uitbreiding op het programma, waarbij ik buitenlandse sterren zoals Andrea Bocelli ging interviewen. Fijn idee, zeiden ze, maar geen geld voor. En daarmee was het einde verhaal voor mij.'

5. DOOD VAN YASMINE
Vanaf 2007 presenteerden afwisselend Yasmine, Katja Retsin en Evy Gruyaert. Tot in 2009 opeens een van de presentatrices zélf nieuws werd. Yasmine kwijnde weg, terwijl Vlaanderen ernaar keek. Op 25 juni 2009 stapte de zangeres-presentatrice uit het leven. Een klap voor velen, zeker voor de redactie van De rode loper.

Eindredacteur Peter Cockx: ‘Je kunt je niet voorstellen hoe moeilijk het is vrolijk door te gaan met het maken van luchtige reportages over entertainment, als je net je collega en vriendin hebt verloren. Die special van vijftig minuten over haar die we op de vooravond van de begrafenis uitgezonden hebben, daar ben ik zo trots op.'

‘We konden die alleen maken door ons keihard te focussen op kwaliteit, als eerbetoon voor haar, en door zo hard mogelijk uit onze hoofden te zetten dat we het niet alleen hadden over de mediafiguur Yasmine maar ook over Hilde, onze collega. Hoe melig het ook klinkt, we zijn daar als redactie sterker uitgekomen. Veel mensen op deze redactie zijn er van het begin bij: we zijn bijna een vriendenkring.'

6. R.E.S.P.E.C.T.
Structureel veranderde er niets met het verdwijnen van Yasmine, maar de toon werd wel anders. Yasmines handelsmerk was immers een wat kwajongensachtige spot over het hele BV-dom (volgens sommigen omdat ze zelf zo'n hekel had aan dat fenomeen). ‘Ik zal hooguit eens ironisch een wenkbrauw optrekken of zo', zegt Katja Retsin. ‘Het heeft geen zin Hilde te imiteren. Evy Gruyaert en ik zijn nu eenmaal andere mensen. Bovendien was Hildes stijl niet bij iedereen onomstreden. Sommige mensen hadden wel eens moeite met haar ironie, maar ik vond het kunnen; dat was gewoon Hilde.'

Sowieso zijn de presentatrices minder opvallend dan ooit nu. ‘Er is geen decor meer,' zegt Katja Retsin, ‘waardoor de presentatie statischer is. En wij mogen ook niet meer reageren op een filmpje. Uiteindelijk draait het niet rond de presentatrices hé?'

Bij VTM denken ze daar duidelijk anders over. In hun showbizzprogramma draait het erg rond de ironisch bedoelde commentaar van de presentatoren Bram Van Deputte en An Lemmens. Retsin vindt dat beiden perfect naast elkaar kunnen bestaan. ‘De Maandagshow is duidelijk gebaseerd op het Nederlandse RTL Boulevard, dat zelfs nog een stuk meer op roddels teert. Maar wij hebben gekozen voor respect voor de artiesten. En dat loont. Veel artiesten hebben een vertrouwensband met ons opgebouwd. Ze weten dat we hen nooit in een kwaad daglicht proberen te stellen.'

7. (ONDER)WAARDERING
Toch blijft De rode loper kampen met een wat neerbuigende perceptie. Ward Verrijcken haat omschrijvingen als ‘roddelprogramma' of ‘behangpapier'. ‘Ik geef toe dat entertainmentnieuws soms licht is, denk maar aan een naakt reportage over een Vlaamse actrice, en dat de schlagerzanger Christophe geen grote kunst maakt. Maar Christophe zit wel in een mix met Julia Roberts, of zelfs met een nieuw theaterprogramma rond Bruno Vandenbroeck. En aan die reportages is met grote toewijding gewerkt. Daar zitten stukken van vier of vijf minuten in die de informatie meer diepgang geven dan het journaal ooit zou kunnen doen, al is het maar uit tijdsgebrek. Het frustreert ons soms dat je daar zo weinig waardering voor krijgt, omdat het “maar” over showbizz gaat.'

8. NOG TIEN JAAR?
De rode loper is uiteraard niet het goedkoopste programma, met al dat eigen reportagewerk. Toch ziet het er niet naar uit dat dit programma van Vlaamse TV presentatrices Evy Gruyaert en Katja Retsin, dat in de vooravond vaak rond de 38 procent marktaandeel haalt, snel zal opgedoekt worden. ‘In combinatie met Blokken vormen wij een belangrijke tandem voor de klantenbinding in de vooravond', weet ook Ward Verrijcken. ‘Misschien moet het straks wel allemaal wat zuiniger, maar dan zeg ik: wij hebben acht reporters, voor drie à vier reportages per dag, dag in dag uit en dat twaalf maanden op het jaar. Wie doet ons dat na, behalve de ploeg van het journaal?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten